BAYER HEALTHCARE OUTDOOR DINING

 

LOCATION: WHIPPANY, NJ

CLIENT: BAYER HEALTHCARE

MARKET SECTOR: SCI-TECH



THE OPPORTUNITY

As part of Bayer HealthCare’s consolidation to a single 690,000 sf East Coast headquarters, project designer Gensler reached out to PS&S landscape architects to craft an outdoor dining area, which would address a variety of programmatic and site planning issues.

 

THE CHALLENGE

The site slated for the outdoor dining area, adjacent to the 550-seat cafeteria, was a steeply sloped lawn, bordered by two sides of the refurbished building and a bank of intake louvers which could not be relocated. Additionally, the dining area would be visible from the new entry atrium.

 

THE PS&S SOLUTION

The final design involved creating a multi-tiered landscape which accommodated all of the client’s programmatic needs within a framework of aesthetic consideration and functionality. The upper and lower tiers are physically connected by sculpted concrete stairs and an accessible ramp. A water feature visually ties the two levels together and utilizes the grade differential to provide fountain-side seating opportunities. The seating for 150 people comprises movable tables of different sizes to facilitate versatility in group sizes and meeting spaces.The curvilinear retaining wall topped with a stainless steel cable rail supports the lower tier and blends seamlessly into the surrounding landscape. The lower tier is arranged to allow space for a 20’ x 40’ tent to be installed for corporate functions. Portable catering stations with water, gas and electrical hook-ups were integrated into the paving and planting beds.Sculpted planting beds punctuate the ground plane, provide visual interest, and help delineate seating areas and delineate walkways. Shade trees were strategically placed to provide shade and a sense of scale.

 

 

 

 

RELATED PROJECTS

OYSTER

iPARK - EDGEWATER

 

DISCIPLINES INVOLVED

CIVIL

LANDSCAPE ARCHITECTURE

STRUCTURAL