iPARK – EDGEWATER

 

LOCATION: EDGEWATER, NJ 

CLIENT: NATIONAL RESOURCES

MARKET SECTOR: REAL ESTATE

SIZE: 26 ACRE REDEVELOPMENT



THE OPPORTUNITY

PS&S has been working with National Resources for over eight years on the development and approvals for this mixed-use community along the Hudson River in Edgewater, NJ.  These services include civil engineering, land planning, landscape architecture, interior design, structural, MEP engineering and environmental permitting for the development of the former Unilever campus.  The redevelopment at completion is anticipated to include 12 buildings including residential, retail, municipal offices, and parking structures as well as continuous public access along the Hudson waterfront.  This project allowed the opportunity to continue to transform the Hudson River waterfront as a public asset.

 

THE CHALLENGE

The site had a number of challenges inherent in its location along the tidal section of the Hudson River and its historical use as an industrial campus.  The transformation was to maintain several existing buildings which would be rehabilitated into premiere rental apartments and retail space.  The remaining portions of the site will be developed with additional residential homes and retail facilities developed around the existing facilities.  Additionally, the Borough of Edgewater wanted a sense of place and “downtown” to be integrated into the site, which would also include a new municipal facility.

 

THE PS&S SOLUTION

PS&S utilized the existing buildings remaining from the former industrial campus to build a strong north/south and east/west roadway to connect the various buildings within the development.  The east/west roadway, which is anchored by the municipal building, will become the “Main Street” of the development, with retail services flanking the roadway.  Residential units were incorporated above the retail spaces to create the Main Street, which terminated at the Hudson waterfront.  A waterfront walkway was incorporated from the north to the south end of the property along the Hudson River with recreational amenities along its length.  The site was graded to respect the existing buildings as well as the anticipated flood elevations of the Hudson River.

 

 

 

 

RELATED PROJECTS

OYSTER

WELLNESS CENTER

WESMONT STATION

 

DISCIPLINES INVOLVED

ARCHITECTURE

CIVIL

ECOLOGICAL & PERMITTING

FLOOD HAZARD AREA CONSTRUCTION

INTERIOR DESIGN

LANDSCAPE ARCHITECTURE

MEPF

STRUCTURAL

SURVEY & LASER SCANNING